'Kunci Cinta' Tanda Cinta Di Jerman


Beribu - ribu kunci mangga telah di kunci boleh dilihat dilekatkan pada pagar di seberang jambatan Hohenzollornbruecke di Cologne , Jerman. Fenomena yang dikenali sebagai kunci cinta (PADLOCKS LOVE) ,yang dipercayai berasal dari Itali, merupakan satu 'vandelisma' dimana beribu-ribu pasangan meguncikan kunci mangga yang mengandungi nama pasangan kat situ, kononnya sebagai lambang cinta agung.

Menurut Wikipedia, 'kunci cinta' telah wujud sekian lama , di Eropah, 'kunci cinta' dikatakan bemula pada tahun 2000 dan di Rom, upacara ini di jambatan Ponte Milvio dikatakan ada hubungkait dengan buku 'I Want You' yang di tulis oleh Federico Moccia yang kemudian di jadikan cerita dalam filem Ho Voglia Di Te.




5 comments:

fad ali said...

gile ahh..nak kunci gak lah..ngan sape?model ramai lahh hahaha

AwieKashi said...

salah satu kunci aku letak dulu... hahahaha!

kasmadiana said...

cayalahhh...kunci mangga sebagai tanda ikatan cinta...hohoho..lawak jugak bila tengok...

SyUhAdA said...

kat korea pon ada camnie jgk..

Fay said...

wahh.. unik gler.. kena wat 1 nih.. hehe