Tips Berhenti Merokok

Salam , sekadar nak kongsi sedikit info ni , tips2 untuk berhenti merokok . Sebenarnya aku perokok tegar, dah lama nak berhenti tapi tak tahu cara yang sesuai , jadi aku kongsi info ni untuk pedoman aku juga, sebab 2-3 hari ni asyik batuk tak henti2, , jadi aku tekad nak amalkan hidup sihat lepas ni , mula2 aku nak kurangkan merokok, mungkin nanti aku boleh tinggalkan terus ke. Doakan aku ye..

bahan beracun dalam rokok


 1. MELENGAHKAN MASA
Sekiranya rokok ada di tangan, jangan dinyalakan terus,tunggu sekurang-kurangnya 5 minit. Katakan pada diri anda "nanti" setiap kali anda ingin merokok.

2. MENARIK NAFAS PANJANG
Tariklah nafas panjang tiga kali dengan perlahan-lahan.

3. MINUM AIR
Minum air banyak-banyak, sebaik-baiknya air galian atau air masak suam. Jangan minum air berkafein seperti kopi atau teh, kerana minuman ini biasanya membuatkan anda ingin merokok selepas meminumnya.

4. MEMBUAT SESUATU
Buatlah sesuatu yang boleh mengalihkan fikiran anda daripada rokok.

5. MENGUNYAH SESUATU
Mengunyah sesuatu seperti gum, lolipop, lobak merah, buah epal dan sebagainya. Elakkan sesuatu yang manis seperti gula-gula.

6. MANDI ATAU BASUH TANGAN
Mandilah seberapa kerap atau basuh tangan setiap kali terasa hendak merokok.

7. MELAKUKAN SENAMAN REGANGAN
Lakukan sedikit senaman ringan supaya tubuh kita 'ringan' dan sihat.

8. MEMOHON DOA
Mohonlah doa agar Tuhan kuatkan azam dan usaha anda untuk berhenti merokok itu berjaya.

Insya Allah...

5 comments:

dyg said...

good tips..yg ptg azam mau stop.,

Aishah Amira said...

bagus ni . boleh suruh ayah saye try ^^ die pun perokok tegar jugak tu . kalau beli bukan reti beli sekotak sekotak sehari macam tu , tapi beli sekaton untuk 2/3 hari punye . :(

Nyamuk Terbang said...

dh dekat 656565 juta kali dh aku bg encik boyfriend tips nie
tpi sma ja pn

nurkaloi said...

tp kaann
mcm2 tips punn lau sndiri taknak berhenti same jerk kan kan heee

Farrah yong said...

tak jadi punnnn =.="