Kereta Curi Malaysia Di Israel

PELABUHAN KLANG - Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) dengan kerjasama polis berjaya mengesan dan membawa pulang 25 buah kereta curi jenis Honda City bernilai RM2 juta yang berada di Pelabuhan Haifa, Israel, baru-baru ini.

Kesemua kereta itu yang dimuatkan di dalam lima buah kontena ditemui pada 4 Julai lalu dan dibawa pulang ke Pelabuhan Barat di sini pada pukul 11.30 malam, 27 Julai lalu.

Penemuan semua kereta itu adalah susulan kejayaan polis menumpaskan sindiket curi kereta, Black Water di Klang pada 30 Jun lalu yang menyaksikan 98 buah kereta mewah yang bakal diseludup ke Kepulauan Cyprus dirampas dan empat anggota sindiket terbabit diberkas.

Pengarah KDRM Selangor, Datuk Azis Yacub berkata, lima kontena yang memuatkan kereta curi tersebut sebelum ini diikrar mengandungi peralatan perabot kayu dan dibawa keluar dari pelabuhan negara pada 25 Jun lalu.

Beliau berkata, bertindak atas pemantauan, pihaknya telah mengesan kapal yang mengangkut kontena-kontena itu yang berlabuh sementara di Pelabuhan Haifa sebelum dibawa ke Kepulauan Cyprus.

"Selepas pemeriksaan rapi bersama polis dibuat terhadap kesemua kontena tersebut pada 4 Ogos lalu, kita mendapati kesemua kereta tersebut telah dilapor dicuri di negara ini.

"Kita juga dapati syarikat itu sebenarnya hendak mengeksport 10 kontena tetapi hanya sempat melepaskan lima kontena sahaja.

"Kita menahan semula suspek yang sebelum ini telah diberkas polis semasa sindiket Black Water ditumpaskan bagi membantu siasatan dan sedang memburu dua lagi suspek," kata beliau pada sidang akhbar bersama polis di Wisma Kastam Pulau Indah di sini hari ini.

Menurut beliau, kes penemuan kontena-kontena terbabit disiasat di bawah Seksyen 133 (1) (a) Akta kastam 1967 (semakan 1980) iaitu membuat ikrar tidak benar ke atas dagangan.

Katanya, jika sabit kesalahan boleh didenda tidak lebih RM500,000 atau penjara tidak lebih lima tahun atau kedua-duanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Klang Selatan, Asisten Komisioner Mohamad Md. Yusof berkata, dengan penemuan kesemua kereta Honda City itu, pihaknya percaya telah menyelesaikan 25 kes curi kereta masing-masing 20 di Selangor, Kuala Lumpur (3), Negeri Sembilan (1) dan Melaka (1) yang kesemuanya dilaporkan hilang sejak Jun lalu.


Boleh saksikan video di bawah :D

3 comments:

Adzriel @ Liza AB said...

tu dia...sampai ke Israel

jk said...

bro

monaz kaira said...

Bagaimana Focus Guard Vehicle Tracker Membantu Anda?

Tracker ini mempunyai pakej yang lengkap untuk keselamatan kenderaan dan nyawa insan yang tersayang.Pakej ini mempunyai security back-up alert system dan support 24/7 daripada ‘dedicated host server’ berpengkalan di Singapura yang diselenggara jurutera berpengalaman.Kaedah pemasangan tracker adalah selamat untuk memastikan tracker ini tidak dapat dikesan sesiapa pun.

Pakej ini berharga RM999 tidak termasuk Remote Controller,Voice Listen In dan Illegal Door Open Alert(Optional) yang bernilai RM100.Anda boleh membuat pilihan untuk tidak memerlukan 3 device ini untuk kenderaan anda kerana system tracker sedia ada sudah cukup selamat.Perisian online dan smartphone adalah percuma tanpa caj bulanan.Untuk mengaktifkan tracker menghantar SMS Alert kepada 3 talian yang anda daftarkan,anda digalakkan untuk menggunakan UMOBILE U28 postpaid starter package berharga RM28/sebulan disebabkan coverage yang baik di seluruh Malaysia melalui kajian dan pemerhatian pihak syarikat.Sekiranya anda memilih telco yang berlainan,anda perlu berikan sim card berserta voice & data plan sebelum pemasangan.

Pemasangan hanya di Kuala Lumpur dan Johor Bahru.Sekiranya anda berada di luar kawasan dan berminat,anda boleh membeli secara online di http://focusguardtracker.blog.com/ dan menerima rebat RM25 untuk upah pemasangan di mana-mana bengkel kereta.Pihak syarikat akan menghubungi anda sekiranya kontraktor di negeri anda telah dipilih.Penerangan dan latihan yang lengkap akan diberi kepada pelanggan.

Hubungi saya untuk bertanya lebih lanjut dan mendapatkan Focus Guard Car Tracker yang sangat berguna ini untuk keselamatan kenderaan serta anda sekeluarga.Pembelian melalui authorized reseller membolehkan anda untuk memiliki Remote Controller,Voice Listen In dan Illegal Door Open Alert yang bernilai RM100 serta support berterusan secara PERCUMA!

Layari http://focusguardtracker.blog.com/ untuk maklumat alternatif

Hubungi saya : AZHAR

011-26257855

monazkaira@gmail.com