Eskalator Terpendek Di Dunia!





Eskalator terpendek di dunia terletak di Jepun, atau tepatnya di Kawasaki More Department Store.

Eskalator ini mempunyai ketinggian hanya 834 mm dan hanya terdiri dari 5 anak tangga saja.

Sampai sekarang masih menjadi pertanyaan untuk apa dibuat eskalator seperti ini, apakah untuk membantu orang yang tidak mampu berjalan (disable)?

Masalahnya lagi, eskalator ini untuk turun dan bukan naik malah terdapat tangga disebelahnya.

Eskalator ini juga tersenarai dalam “Guinness Book of Records” sebagai eskalator terpendek di dunia. Mungkin 

lebih tepatnya menyandang gelaran sebagai “eskalator yang paling tidak berguna”





5 comments:

[k]o{q}i[n] said...

sje je tu nak wat record...

hamizah adam said...

kalau ada orang yang masih berdaya turun guna escalator ni, nampak sangat la pemaleh nye. -.-'

saiazuan said...

pergh.. style~

Farhan Erza said...

memang orang yang reka nie sengaja nak buat record atau ada nilai artistik kot. haha. ape lagi sebab diorang nak cipta benda nie?

Afikah Aziz said...

eh macam2 la,bek xyh buat klu cenggitu ehehe :p