Tutorial : Pasang Pageview Di Setiap Entri


Untuk memasang PAGEVIEW COUNTER pada setiap entri , sila ikut beberapa langkah yang ditunjukkan di bawah.

Langkah 1

Log in blog => Dashboard => Layout => Edit HTML. Seterusnya tick pada Expand Widget Templates.

Langkah 2

Dengan menggunakan keyboard, tekan Ctrl+F dan taipkan atau copy code di bawah ini


<div class='post-body entry-content' expr:id='&quot;post-body-&quot; + data:post.id'>

dan paste pada ruang Find. Setereusnya tekan Enter.

Langkah 3

Salin kod berwarna merah di bawah dan paste di bawah atau selepas kod warna biru

<div class='post-body entry-content' expr:id='&quot;post-body-&quot; + data:post.id'>

(rujuk langkah 2)

<span class='post-counter'><script src='http://illusionss.110mb.com/mc/view.php' type='text/javascript'></script> Views </span>

Akhir sekali klik preview dan jika tiada mesej Error yang terpapar, klik saja Save.

anda boleh jugak meng-edit perkataan Views kepada apa-apa saje yang anda suka.Cth 'PAPARAN' .


Selamat mencuba , tak faham , jangan segan untuk tanya ye .

17 comments:

wanda said...

expand widget template??

Tengku Nizam said...

@wanda klik kat expand widget template tu , jangan lupa ..

Piah Becok said...

zero search. cemana tuh?

Tengku Nizam said...

@Piah Becok ada je , ni mesti lupa tick ni , huhu ..

Piah Becok said...

berjaya! berjaya! tapi kan.. page view tu bleh tukar jadik warna lain ke? pastu jauh sikit dari isi entri kita?

Tengku Nizam said...

@Piah Becok setakat ni tak jumpa lagi tuto camtu , tapi nanti saye try cai ek .. huhu . kalau nak jauhkan dari entry , just try tekan enter sebelum tulis entry tu , kira jarakkan sendiri ..

Drunbella Khoo said...

berjaya.
tq bro share tutorial neh.
=)

Tengku Nizam said...

@Drunbella Khoo sila2 share , huhu , sebab tutorial ni bukan aku reka pun , hehe

Razis said...

skali tak berjayala....

Latest Entry Blog Razis "10 Tip Ketika Buntu Menulis Entry Baru"

[p@kcikLie] : [ mamaDiana] said...

Thnks barder...tp kenapa jumlah views di setiap entri adalah sama je..

ref to my blog.
http://villakejora.blogspot.com

Ronie said...

Nice post, thanks so much

Yushi rieyn said...

bro..tak mahu display lah bro..apesal arggg ???

Yan said...

tq2 4 the info

Ini Kisah Tia said...

ha ah .. tak menjadi .. takde keluar pape pun ..

Puan Gojes said...

thanks for sharing this :)

Anonymous said...

Haloo om. makasih atas postingannya. sudah di pasang dan lancar.

btw bisa minta scriptsnya ?
regards

GADIS SIMPLE said...

terima kasih !! dah lame cari tuto ni and menjadi ,, terima kasih sangat :)