Tips : Idea Dan Cara Aku Untuk Dapatkan Traffic

Assalamulaikum , traffic sangat-sangat penting bagi setiap blog , blog yang tiada trafiic umpama blog kosong , lebih kepada penulisan entri yang sia-sia . Sia-sia tu bukan cakap blog korang tak layak untuk orang baca , bukan camtu , cuma kurang seri sesebuah blog tu tanpa pembaca  ..

Ok Tuan Puan yang aku sayangi , ( Sayang ke ? , sayang lah , sebab korang pembaca blog aku ni , jangan lupa follow sekali ekk :p ) . Kat sini , aku ada satu tips macam mana nak tambah traffic lagi , idea ni aku terpikir lama dah , cuma baru sekarang aku ada masa untuk guna pakai dan bagitau kat korang .. Aku tak tahu la sama ada ada antara korang yang dah guna pakai cara ini . Tapi idea ni memang terlintas kat otak aku masa tu, hehe

Ok , kita mulakan sekarang , korang mesti ada akaun FACEBOOK kan ? Facebook antara laman sosial yang patut korang ada , bukan untuk tambah kenalan je , boleh diguna pakai untuk tambah traffik blog jugak .. Selain daripada korang post entri kat wall facebook korang , korang ada lagi satu cara untuk tarik kawan anda utk jenguh blog anda , caranya ..

1-Buat satu entri bekenaan ucapan hari jadi seperti entri ini , http://www.tengkunizam.com/2010/08/selamat-hari-jadi-moga-panjang-umur.html , entri ni ucapan hari jadi rakan Facebook korang .. Dalam entri tu korang letaklah ucapan 'SELAMAT HARI JADI' korang kat kawan2 korang yang sambut hari jadi tu . Boleh tengok entri yang di link kan di atas sebagai contoh .


2-Post entri ini ke wall Fabebook kawan korang yang sambut hari jadi pada hari berkenaan , contoh pada 17 mac 2011 ,  ada 9 kawan facebook aku yang sambut hari jadi . Jadi korang gunakan cara ini , tak salah kan ucap selamat hari jadi sambil letak link entri tu kan ?. Sekurang - kurangnya kawan korang tu hargai ucapan korang tu dan akan datang dan kenali blog korang ..

Contoh aku post entri tu ke wall facebook kawan aku yang sambut hari jadi hari ini ..


ADAKAH POST ENTRI KE WALL FACEBOOK ORANG DIKIRA SPAM ?

Bagi aku , cara ni bukan SPAM , tapi lebih kepada promosi blog korang tu je , dan seolah2 korang buat entri tu khas untuk kawan korang yang sambut hari jadi hari tu .. Tak salah mencuba , sekurangnya ada usaha untuk tambah traffic blog korang tu , soal sama ada kawan korang tu datang blog korang ke tak , tu jangan fikir sangat , buat ikhlas , kawan korang akan hargai , mana lah tahu korang boleh dapat jodoh dengan cara ni ke , tak cuba , tak tahu . hehe ,  Ok la, selamat mencuba k , buat yang terbaik untuk blog korang ! :)

P/s: Maaf kalau penulisan aku tak beberapa baik , aku bukan belajar tinggi pun . hehehe 

15 comments:

Taufiq Tiramisu said...

cam penah tengok je taktik ni..hahaha..tapi ko tak post kat wall aku..

Tengku Nizam said...

@Taufiq Tiramisu eh3 , aku post ape , aku post kat ko special entri lagi .. hehehe

A'IM said...

good luck u all ..hehe

Bro Fit said...

ouh tak pernah terpikir lak nak buat cara ni.. hoho thanks bro..

P/s: tarikh lahir bro bila ek??? hehe

Tengku Nizam said...

@Bro Fit hehe , idea ni pun terpikir care spontan aritu , tu yg try buat tu .. bufday aku ? 08 aug , tuntut adiah nanti dgn ko , heheeh

aisha rider said...

tak bljar tinggi x semestinya x pandai..ko memang pandai bro..hehe

♥yaya budak suka embun♥ said...

nice ;D

JOM LA SINGGAH : BLOG TAK BUSUK :P

Haz said...

wah,bijak juga idea ni.
kreatif..
boleh cuba ni.

perondajaketbiru74 said...

lu mmg kreatif bro....double thumbs up

Khairil Shahmi Shaidun said...

Kalau share public entry kita salahkah?

Tengku Nizam said...

@♥yaya budak suka embun♥ mehkasih ! <3

Tengku Nizam said...

@Haz blh cuba .. tak cuba , tak tahu hasilnye . huhu

Tengku Nizam said...

@perondajaketbiru74 mehkasih der ! jangan lupe try . haha

Tengku Nizam said...

@Khairil Shahmi Shaidun share kat public tak salah , cuma kadang2 ade antara friend kita yang terlepas pandang .. huhu

elly erlida said...

Gud info dear...tengkyu2..!!