Gambar : Kapal Persiaran Terbesar Di Dunia


Kapal Persiaran terbesar di dunia ini dinamakan ‘Oasis Of The Seas’ dengan berat 225.282 tan.
 

Panjangnya hampir 360 meter dengan berat 220 ribu tan, Oasis of the Seas ketika ini merupakan pengangkutan berpenumpang terbesar di dunia. Mampu menampung 6300 penumpang dan 2000 kru kapal pada 16 dek-nya. Raksasa mengapung ini dibuat oleh Royal Caribbean International tahun 2006 dan selesai pada bulan Oktober 2009 di limbungan kapal Finnish.
 

Ketika ini Oasis of the Seas sudah bergerak meninggalkan tempat lahirnya dan bergerak menuju Florida, Amerika Syarikat, dimana di situ kapal raksasa ini akan mengangkut ribuan tanaman eksotis menjelang debut komersialnya. Tanaman-tanaman ini akan menghiasi salah satu area taman, Central Park, di atas kapal. Di taman ini akan terdapat pepohonon, rerumputan, dan kebun bunga.
 

Yang menarik lagi di atas kapal ini juga terdapat gelanggang ais (ice-skating), semacam water-boom, area pasar malam, dan mall. Hingga tahun depan,ketika saudaranya The Allure of the Seas diperkenalkan, kapal The Oasis of the Seas ini merupakan satu-satunya di kelasnya.

6 comments:

Kodet said...

nice one...aku suka kapal ni...

Kodet said...

nice one...aku suka kapal ni...

garfield88_aini said...

besarnya...

d_tieah said...

Best woo..
Macam titanic kan..
Utk honeymoon memang best giler lah kan?
Latest entry : Hafiz AF7 Junior

bunga said...

wahhh..mmg xsangka..besar punyaa..

asybedazzle said...

eh ni mcm gambar aku pnye kapal.
HAHAHA.