Berhati2 Beli Pendrive 32GB !


 

Hari ini saya survey dekat www.mudah.com.my .. Ingat nak beli pendrive, mana tahu dapat murah. Tiba-tiba terpaku dengan satu iklan; Kingston 32Gb hanya RM70 ~!! Biar betoi.~!!..Saya terus hubungi dealer yang menjual pendrive tu, dan dia kata dia tidak menipu, lagi pula tidak memadai dia nak menipu produk berharga RM70.. aik, biar betoi~!!

Terus saya buat sedikit research dekat internet berhubung Pendrive 32Gb ni. Pada permulaannya, saya dapati ramai juga yang menjual dengan harga yang murah. Paling mahal sedikitpun RM95 - 150 (Jadi RM70 lagi murah). Jadi, lingkungan harga masih murah..

Namun setelah pencarian dibuat dengan lebih mendalam, saya mendapat info-info tambahan yang mengatakan Pendrive 32Gb ini adalah buatan China dan telah lama popular di sekitar Mumbai, India pada tahun lepas. Target utama pencipta pendrive ini adalah untuk menyaingi syarikat perkomputeran dunia dengan mereka cipta barangan palsu ini ke pasaran dunia. Pembungkusan dan modus operandi sangat profesional dan nyata. Pendrive yang asal 1 atau 2 Gb telah dicompress agar dibaca 32Gb. "Non-existent sectors" dibuat dengan kaedah compress agar dibaca melebihi kapasiti sebenar pendrive.

Itu sebabnya, setiap kali anda memasukkan sesuatu yang lebih besar dari kapasiti sebenar,maka data yang tertulis ke sektor-sektor maya akan hilang. Namun begitu, "Fake Product" ini telah terjual dengan larisnya di pasaran dan apa yang lebih menyedihkan, pemasarannya telah pecah masuk ke pasaran Lowyat di KL dan PC Fair di seluruh Malaysia.

Anda kena berhati-hati~!!

Info menjelaskan juga bahawa pendrive ini jika dilihat dari luaran dan dalaman tertulis 32Gb. Hatta jika dimasukkan ke slot USB di laptop/pc dia akan memberitahu 32Gb. Juga di Properties tertera 32Gb~!!. Namun apabila anda ingin memindahkan file sebesar 1Gb, satu arahan keluar mengatakan pendrive sudah penuh. Malah "transfer Speed" juga adalah sangat perlahan jika dibandingkan dengan pendrive biasa. Kadang kala arahan komputer/laptop mengatakan berlaku kerosakan teruk di Pendrive dan memerlukan format biarpun anda baru sahaja pertama kali menggunakannya ~!!! .

Bila diteliti dengan mendalam, pendrive tersebut mengalami bad sector yang teruk, dan perlu diformat. Dan apa yang lebih menyedihkan, apabila diformat, ternyata pendrive itu hanyalah sebesar 512kb atau 1Gb atau 2Gb sahaja. Sedangkan harga sebenar pendrive 1Gb hanya RM20 sahaja di pasaran~!! Dan lebih teruk daripada itu, jika hendak diformat sekalipun ia tidak complete, dan akhirnya, DIBAKUL SAMPAHKAN SEBAGAI JALAN TERAKHIR~!!

Ini yang menyebabkan ramai pengguna tertipu. Ada juga kes berlaku file yang telah dipindahkan ke dalam pendrive itu "Missing" atau " Corrupted" bila dipasang di komputer orang lain. Dan kadangkala boleh di Copy tetapi tidak boleh di Paste langsung, seolah-olah menjadi read-only file.

Nasihat saya, berhati-hatilah apabila ingin membeli pendrive yang berkapasiti besar ini. Memang benar ada yang betul-betul original. Memang benar pendrive Kingston yang berkapasiti 256Gb (yang paling besar) wujud tetapi harganya mahal buat masa ini. Harga semasa pada 27/12/2010 menunjukkan harga RM166 untuk pendrive 32Gb Original. Masakan harga Pendrive 256Gb boleh berharga RM170 seperti yang ada di sesetengah website ~!!

Harga semasa yang Original di sini :

http://www.pcdepot.com.my/category/51/132/USB%20Drives/MP3%20Player.aspx

Sila Share dengan kawan-kawan agar tidak tertipu.

17 comments:

Tandinh said...

kalau nak pakai capasity besar2, beli external hard disk... macam aku, kalau pakai 2gb, 4gb mmg xckp.. sampai pendrive 2 gb aku ada 3, pendrive 4gb aku ada 2.. last2 aku beli external hard disk 500gb.. (tu pun rase nak pakai 1tera je)

Encik Blogger said...

thank u bro bgtau.. sian tgk kt sape2 yg dah terbeli.. mmg byk la fake skng ni..

CikSalmie said...

asyik2 stok china je. bimbang bila beli nset, laptop, kamera and gadget2 lain. made in china. cam xsecure je.

n@m@n said...

gila betul penipuan macam ni..

ape² tak suka pakai pendrive kapasiti besar, kalau rosak, semua data rosak..hehe

suka pakai banyak pendrive, asingkan kegunaan

aurikelsan said...

serius? baru bercita-cita nak beli satu pendrive 32GB

DaHLia said...

seb bek pendrive 8Gb ku pun masih belum penuh..
yang belum guna pun ada lagi :D

ARC™ said...

wau serius ke ni?

MY SouL My HeArt said...

oo..ada penipuan macam ni ye.. terima kasih di atas info yang berguna ni.. :)

.cik ieyna. said...

peh 32 gb? baik pakai external je. lagi besauuu. hehe

sembil9n said...

selalu yg tertipu adlh kaum wanita sbb mereka kurang alert... tp ad gk kaum lelaki yg main beli je...blk rumah mnyumpah2..haha

sembil9n said...

selalu yg tertipu adlh kaum wanita sbb mereka kurang alert... tp ad gk kaum lelaki yg main beli je...blk rumah mnyumpah2..haha

LolliPop duDe said...

baik terus beli external jek. lagi senang.

Ina said...

dasyat ek..menipu camtu..yang tak reti cam saya mesti dah beli
http://inanazir.blogspot.com

kira said...

nasib baik bgtau skrg....hampeh btul la benda2 mcm ni

inspirasiizra said...

info yg sangat berguna,,
kalu simpanan besar2 better bli external hardisk kn . .

apisv2 said...

slm
melawat dan mengunjungi rakan2 blog
kunjungan dr blog abg ben;D
nice blog;)
blog apisv2

Nuar said...

terima kasih atas maklumat ku nizam...apa pun harap ku dapat memberi bayk lagi maklumat megenai barang elektornik ni...