Laptop Pertama Di Dunia

Zaman era globalisasi ini, dunia dibanjiri dengan penggunaan laptop dari segenap lapisan umur.Beberapa tahun yang lalu, kebanyakan dari kita hanya mengenali komputer dekstop dengan casing dan monitor yang besar.Namun dengan kecanggihan dunia teknologi yang bergerak pantas,secara majoritinya penggunaan laptop lebih terkehadapan kerana ianya lebih mudah untuk di bawa kemana-mana.

Namun tahukan anda bilakah dan laptop apakah yang pertama di ciptakan di dunia?

Laptop pertama di dunia yang dibuat adalah laptop buatan Toshiba yang di cipta pada tahun 1985 .Mungkin anda berfikir laptop tersebut sudah tinggal sejarah dan telah dimuziumkan, akan tetapi laptop Toshiba T1100 ini masih ada dan masih boleh running.

Laptop ini mempunyai memory 256KB RAM, mempunyai keybord QWERTZ (tidak seperti keybord sekarang QWERTY) , processor menggunakan Intel 4.77MHz dan beratnya 4.1 kg (cukup berat juga). Untuk harga laptop itu sendiri adalah $1899. Mempunyai floppy disks tetapi tidak menggunakan hard drive.

2 comments:

||aLeaSaRa|| said...

hye slm perkenalan!kite terjah dr blog magrib.kite dulu masa kite belajar computer studies dan IT,memang menyampah belajar buka tutup dan pasang komputer.Berat tu!

Huszaini said...

wahh!!! giler lama tak tengok laptop nih!! masa dulu spec ni paling laju kot... kalau sekarang hampeh!